TEKNİK ANALİZ NEDİR? | TEKNİK ANALİZ NE ANLAMA GELİYOR?

Teknik analiz; fiyat hareketi ve hacim gibi alım satım faaliyetlerinden elde edilen istatistiksel eğilimleri analiz ederek, yatırımları değerlendirmek ve alım satım fırsatlarını belirlemek için kullanılan bir alım satım disiplinidir. Bir menkul kıymetin değerini satışlar ve kazançlar gibi iş sonuçlarına göre değerlendirmeye çalışan temel analizin aksine, teknik analiz fiyat ve hacim çalışmalarına odaklanır.

  • Teknik analiz, yatırımları değerlendirmek ve grafiklerde görülen fiyat eğilimleri ve modellerinde ticaret fırsatlarını belirlemek için kullanılan bir ticaret disiplinidir.
  • Teknik analistler; bir menkul kıymetin geçmiş alım satım faaliyetlerinin ve fiyat değişikliklerinin, menkul kıymetin gelecekteki fiyat hareketlerinin değerli göstergeleri olabileceğine inanmaktadır.
  • Teknik analiz, geçmiş fiyat kalıpları veya hisse senedi trendleri yerine bir şirketin finansallarına odaklanan temel analiz ile karşılaştırılabilir.
  • Teknik analiz araçları; bir menkul kıymete yönelik arz ve talebin fiyat, hacim ve volatilitedeki değişiklikleri nasıl etkileyeceğini incelemek için kullanılır. Bir menkul kıymetin geçmiş alım satım faaliyetlerinin ve fiyat değişikliklerinin, uygun yatırım veya alım satım kurallarıyla eşleştirildiğinde menkul kıymetin gelecekteki fiyat hareketlerinin değerli göstergeleri olabileceği varsayımından hareket eder.

    Genellikle çeşitli grafik araçlarından kısa vadeli alım satım sinyalleri üretmek için kullanılır, ancak aynı zamanda bir menkul kıymetin daha geniş piyasaya veya sektörlerinden birine göre gücünün veya zayıflığının değerlendirilmesini iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Bu bilgiler analistlerin genel değerleme tahminlerini iyileştirmelerine yardımcı olur.

    Bugün bildiğimiz şekliyle teknik analiz ilk olarak 1800'lerin sonunda Charles Dow ve Dow Teorisi tarafından ortaya atılmıştır.

    William P. Hamilton, Robert Rhea, Edson Gould ve John Magee gibi birçok önemli araştırmacı da Dow Teorisi'nin temelini oluşturmaya yardımcı olan kavramlara katkıda bulunmuştur. Günümüzde teknik analiz, yıllar süren araştırmalar sonucunda geliştirilen yüzlerce desen ve sinyali içerecek şekilde gelişmiştir.

    Profesyonel analistler teknik analizi genellikle diğer araştırma biçimleriyle birlikte kullanır. Bireysel yatırımcılar yalnızca bir menkul kıymetin fiyat grafiklerine ve benzer istatistiklere dayanarak karar verebilirler, ancak hisse senedi analistleri araştırmalarını nadiren yalnızca temel veya teknik analizle sınırlarlar.

    Teknik analiz, geçmiş işlem verilerine sahip herhangi bir menkul kıymete uygulanabilir. Buna hisse senetleri, vadeli işlemler, emtialar, sabit getirili ürünler, para birimleri ve diğer menkul kıymetler dahildir. Aslında teknik analiz, yatırımcıların kısa vadeli fiyat hareketlerine odaklandığı piyasalarında çok daha yaygındır.

    Teknik analiz, hisse senetleri, tahviller, vadeli işlemler ve döviz çiftleri de dahil olmak üzere, genellikle arz ve talep güçlerine tabi olan hemen hemen tüm ticarete konu araçların fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışır. Aslında, bazıları teknik analizi basitçe bir menkul kıymetin piyasa fiyat hareketlerine yansıyan arz ve talep güçlerinin incelenmesi olarak görür.

    Teknik analiz en yaygın olarak fiyat değişikliklerine uygulanır, ancak bazı analistler işlem hacmi veya açık faiz rakamları gibi sadece fiyat dışındaki rakamları da takip eder.