FİNANS NEDİR? | FİNANS VE FİNANS TARİHİ
Finans, para ve yatırımların yönetimi, yaratılması ve incelenmesi ile ilgili konular için kullanılan bir terimdir. Gelecekteki gelir akışlarını kullanarak mevcut projeleri finanse etmek için kredi ve borç, menkul kıymetler ve yatırım kullanımını içerir. Bu zamansal yönü nedeniyle finans, paranın zaman değeri, faiz oranları ve diğer ilgili konularla yakından bağlantılıdır.
Finans genel olarak üç kategoriye ayrılabilir:
FİNANSI ANLAMAK
Finans tipik olarak üç geniş kategoriye ayrılır: Kamu maliyesi vergi sistemleri, hükümet harcamaları, bütçe prosedürleri, istikrar politikası ve araçları, borç sorunları ve diğer hükümet konularını içerir. Kurumsal finans, bir işletme için varlıkların, yükümlülüklerin, gelirlerin ve borçların yönetilmesini içerir. Kişisel finans, bütçeleme, sigorta, ipotek planlaması, tasarruf ve emeklilik planlaması dahil olmak üzere bir bireyin veya hane halkının tüm finansal kararlarını ve faaliyetlerini tanımlar.
FİNANSIN TARİHİ
Ekonomi alanından farklı bir teori ve uygulama çalışması olarak finans, 1940'larda ve 1950'lerde Harry Markowitz, William F. Sharpe, Fischer Black ve Myron Scholes gibi isimlerin çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır.
Bankacılık, borç verme ve yatırım yapma gibi finansın belirli alanları ve elbette paranın kendisi, uygarlığın başlangıcından bu yana şu ya da bu şekilde var olmuştur.
İlk Sümerlerin finansal işlemleri Babil Hammurabi Kanunları'nda (MÖ 1800 civarı) resmileştirilmiştir. Bu kurallar dizisi toprak mülkiyetini ya da kiralanmasını, tarımsal işgücü istihdamını ve krediyi düzenliyordu.
Evet, o zamanlar borç para vardı ve evet, bunlardan faiz alınıyordu - oranlar tahıl ya da gümüş borç almanıza göre değişiyordu.
MÖ 1200'lere gelindiğinde Çin'de börülce kabukları bir tür para olarak kullanılıyordu. MÖ birinci binyılda madeni para kullanılmaya başlandı. Lidya Kralı Kroisos (şimdiki Türkiye) MÖ 564 civarında altın sikkeler basan ve tedavüle sokan ilk kişilerden biriydi - "Kroisos kadar zengin" ifadesi buradan gelmektedir.
Antik Roma'da sikkeler tapınakların bodrum katlarında saklanırdı çünkü rahipler ya da tapınak çalışanları en dürüst, en dindar ve varlıkları en güvenli şekilde koruyan kişiler olarak kabul edilirdi. Tapınaklar ayrıca büyük şehirlerin finans merkezleri olarak hareket ederek borç para da verirdi.